Buurtgeluk in Deventer
Grace Brok
Sportvereniging Helios in Deventer was ooit alleen een voetbalclub, maar is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een thuishaven voor mensen uit de wijk en daarbuiten. Initiatiefnemer Grace Brok is daar dagelijks te vinden. Als klein kind stond Grace al bij Helios langs de lijn. Later werd ze er voorzitter, in de tijd dat de club honderd jaar bestond. Grace vroeg zich af: hoe kunnen we nog een keer die honderd halen? Al gauw werd haar duidelijk hoe belangrijk het opbouwen van een gemeenschap daarvoor was. “Het móest gewoon anders.”
De voetbalclub ging samenwerken in de wijk en zette de deuren open voor iedereen. In de praktijk blijken dat vaak mensen te zijn voor wie meedoen in de maatschappij niet (meer) vanzelf gaat en die een vorm van zingeving missen. Door het dagelijkse contact ontstaat weer motivatie en komen ze, vaak letterlijk, in beweging. Zo kunnen ze er koken en sporten. De deur staat alle dagen open.
Buurtgeluk in Deventer laat zien wat lokale initiatieven kunnen betekenen voor bewoners. Een krachtige gemeenschap en inwonersinitiatief zijn onmisbaar voor gezondheid, welzijn en zorg. Ze dragen bij aan autonomie van de burger en aan zingeving. De professionele zorg zou zo goed mogelijk moeten aansluiten op deze initiatieven.
Op het Zorghulpfestival vertelt Grace over hoe ze deze weg, vaak al ploeterend, heeft afgelegd. En hoe het streven naar samenredzaamheid haar leven heeft bepaald. “Vroeger vond ik mijn carrière belangrijk. Dat heb ik verkeerd ingeschat. Het leven gaat over véél meer dan dat.”
Over Grace Brok
Grace Brok is initiatiefnemer, sociaal ondernemer maar bovenal een bruggenbouwer. Buurtgeluk is het gevoel van ‘1 + 1= 4’. Een groep van samenwerkingspartners die zich in een buurt verbindt aan de mens die daar woont. Vaak blijken dat mensen te zijn voor wie meedoen in de maatschappij niet (meer) vanzelf gaat en die een vorm van zingeving missen. In het contact en de relatie ontstaat weer ruimte voor een richting en motivatie om de dagelijkse dag te delen in woorden en daden. Soms is dat sporten, bewegen samen met anderen, maar het kan ook koken zijn. Vaak is het gewoon een praatje over wat hen bezighoudt.
Grace: “Op deze plekken kijken en denken we altijd in oplossingen. We zoeken altijd naar mogelijkheden en kansen voor ieder mens om een kleine volgende stap te zetten. Voor de dag van vandaag én met het oog op een fijne toekomst. Om daarin helemaal bij de mens en zijn of haar richting aan te kúnnen sluiten is Buurtgeluk ontstaan. Want met elkaar kan je meer, weet je meer, wil je meer en doe je meer. Buurtgeluk is een bundeling van ervaringskennis, professionele expertise en middelen, goede ideeën, netwerken en alle andere vormen van vermogen. Met elkaar creëren we kansen, vinden we ruimte en bedenken we oplossingen voor elkaar.”