MERIJN RUIS, interview
Het is goed om ook eens om hulp te vragen
Merijn Ruis, gepassioneerd spreker over geluk
Wat maakt een mens gelukkig? Het is één van de grootste vragen in het leven. Volgens gelukexpert Merijn Ruis zit het antwoord in mensen blij maken. “Er zijn veel dingen die je kunt doen, maar al het onderzoek wijst erop dat het vooral te maken heeft met contacten en dingen doen voor een ander”, vertelt hij. “Toen ik merkte dat je daarmee écht verschil kunt maken, heb ik er mijn werk van gemaakt. En dat is geweldig.”
Wat deed je hiervoor?
“Ik studeerde psychologie en ontdekte dat er een hele wetenschap over geluk is. Daar was ik zo enthousiast over, dat ik daarop afgestudeerd ben. Na mijn studie ben ik experimenten gaan doen. Ik had mijn studielening opgespaard om een tijdje niet te hoeven werken en alleen maar dingen te doen waar ik blij van werd. Een spannend besluit, want zoveel had ik niet. En iedereen om me heen ging wel meteen voor een vaste baan. Maar ik kon dingen doen zoals liedjes componeren en video’s maken. Die video’s werden zo goed bekeken, dat ik gevraagd werd voor lezingen. Later ben ik ook gaan schrijven. Zo werd mijn werk experimenteren en schrijven over wat mensen gelukkig maakt.”
Waar ga je het 4 en 5 oktober over hebben?
“Mijn verhaal gaat over connectie en is gericht op iets voor elkaar doen. En hoe je dat met gesprekken al heel simpel doet. Maar ik geef in mijn lezing ook een spoedcursus geluk. Over wat je leert van de wetenschap, maar ook wat je simpel kunt doen om gelukkig te worden en even op te laden. Iedereen een beetje gelukkiger laten weglopen die dag. Dat is mijn doel.”
Heb je nog een voorbeeld van een experiment dat je gedaan hebt?
“Nou zeker, ik heb onlangs mijn telefoon omgeruild voor een oude Nokia. Dat was heel bizar. Ik had ineens zoveel tijd over. Om muziek te maken, veel vaker te kletsen, boeken te lezen… Ik heb nu trouwens wel weer een smartphone, omdat het handig is voor de treintijden, Google Maps en om deel te nemen aan WhatsApp-groepen. Maar dat is dus een voorbeeld van het soort experimenten dat ik doe.”
Nog een voorbeeldje?
“Een ander voorbeeld is een fietstocht die ik met een vriend maakte. We fietsen naar Istanbul, zonder dat we ervaring hadden. Natuurlijk fietsten we wel eens een stukje voor ons werk, maar we hadden hiervoor totaal niet getraind. We hadden 20 euro per dag aan budget en wat overbleef ging naar Alzheimer Nederland. Hiermee wilden we mensen thuis ook inspireren eens wat luxe te laten staan om iets liefs voor anderen te doen. En je merkt dan dat iedereen superlief is en je overal mee wil helpen. Eigenlijk hebben we iedere dag om hulp gevraagd. We vroegen bijvoorbeeld of we bij mensen mochten logeren en vrijwel iedereen zij ja. Hulp vragen is ook een thema dat ik veel behandel. Vooral in de zorg, want daar zijn mensen die heel veel geven.